COPYRIGHT 2016. ALL RIGHTS RESERVED.

// Βιογραφικό

Dr Αλεξία Λ. Κατσαρού


Η ιστορία μου


Η τροφή κατείχε για μένα ανέκαθεν ιδιαίτερη θέση στη ζωή μου. Μου άρεσαν πάντα οι διαφορετικές γεύσεις, το καλομαγειρεμένο φαγητό και απολάμβανα να τρώω με την οικογένειά μου, τις φίλες, τους φίλους μου και τις οικογένειές τους.
Ο πατέρας μου έψαχνε πάντα και έφερνε στο σπίτι τις ποιο ποιοτικές τροφές, τις πιο αγνές, τις ντόπιες, εκείνες που είχαν μία ιστορία, μία γνωστή προέλευση και ήταν εκείνες που εκπροσωπούσαν και μία σχέση οικειότητας με τον παραγωγό..
Η γιαγιάδες μου, παραδοσιακές στο μαγείρεμά τους, οργάνωναν μία ιεροτελεστία γύρω από την παρασκευή, προετοιμασία και παρουσίαση του φαγητού. Και σαν παραδοσιακές γυναίκες άλλης εποχής, σκληραγωγημένες και διψασμένες να προσφέρουν τα πάντα στην οικογένειά τους, συνέδεαν σχεδόν απόλυτα την υπέρ το δέον ικανοποιητική θρέψη των εγγονιών της με την αγάπη και τη φροντίδα.
Η μητέρα μου, μία σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, κατάφερνε να βρίσκει χρόνο να ετοιμάσει το φαγητό μας με αγάπη και πάντα της αναγνωρίζω, όπως και στον πατέρα μου, το ότι επέτρεψαν τελικά, συνειδητά ή μη, να αναπτυχθεί ομαλά η σχέση μου την τροφή.
Μεγαλώνοντας στη δεκαετία του ’90 έζησα δύο κομβικές κατά τη γνώμη μου μεταβάσεις στον τρόπο που τρεφόμασταν στη χώρα μας.  Αρχικά, η παραδοσιακή, δεδομένη – μα όχι καθόλα ορθή ή ισορροπημένη - σχέση μας με την τροφή επηρεάστηκε από τους γρήγορους ρυθμούς ενός νέου δυτικότερου τρόπου ζωής. Ταυτόχρονα, όμως, δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και έννοιες  - μόδες που επηρέασαν σοβαρά τη σχέση μας με την τροφή,  όπως ο περιορισμός, η στέρηση, η πείνα.
Με άλλα λόγια, εγκαθιδρύθηκε στο συλλογικό ασυνείδητο της κοινωνίας μας η έννοια της «δίαιτας». Σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι υπήρξε έστω μία γυναίκα ή ένας άνδρας που δοκίμασε να «κάνει δίαιτα» σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση ή συχνότητα.
Μάλιστα, είναι γεγονός ότι με αυτό το χαραγμένο συλλογικό ασυνείδητο η πλειοψηφία των ανθρώπων της κοινωνίας μας, κάθε ηλικίας, ζει και σχετίζεται με την τροφή της μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα, βέβαια, τα ποσοστά παχυσαρκίας ανεβαίνουν, αλλά και η συχνότητα εμφάνισης ηπιότερων ή σοβαρότερων διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών επίσης αυξάνεται δραματικά.


Ποια είμαι


Από νωρίς, είχα αποφασίσει ότι βαθιά μου επιθυμία και επαγγελματικός μου σκοπός είναι να βοηθάω ατομικά ή καλύτερα, εξατομικευμένα τον άνθρωπο, τη γυναίκα, τον άνδρα κάθε ηλικίας και σε κάθε φάση ζωής να ισορροπήσει ή να δομήσει εκ νέου τη σχέση του με την τροφή. Να μη νιώθει αδιέξοδα, να μην του δημιουργείται άγχος γύρω από το θέμα αυτό, αλλά ταυτόχρονα, να φροντίζει το σώμα του, τον οργανισμό του, την ευεξία του, την υγεία του, τον εαυτό του. Να γίνει, δηλαδή, ένας καλός τροφός του εαυτού του. Αυτή μου την επιθυμία, όμως, απαίτησα να χτίσω με άρτια επιστημονική γνώση.
Από τα πρώτα έτη της φοίτησής μου στο Πανεπιστήμιο επιβεβαίωσα ότι η σχέση μας με την τροφή δεν απαρτίζεται μόνο από τη χημεία, τη βιολογία, τη φυσιολογία, την παροχή διατροφικής εκπαίδευσης αλλά και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη διαδρομή του καθενός μας, την ψυχολογική μας κατάσταση, τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα, αλλά και τον εγκέφαλο.
Για το λόγο αυτό, επέλεξα το Μεταπτυχιακό μου να έχει ως αντικείμενο το στρες, μία νέα έννοια που ήρθε να συμβάλει πολυεπίπεδα στην ερμηνεία, αλλά και τροποποίηση της ανθρώπινης διατροφικής συμπεριφοράς. Στη συνέχεια, η εκπόνηση της Διδακτορικής μου διατριβής αποπειράθηκε να συνδέσει τη γνώση αυτή με μία από τις πιο σοβαρές χρόνιες νόσους, την καρδιαγγειακή νόσο. Πραγματοποίησα, ταυτόχρονα, βιωματικές εκπαιδεύσεις που με έκαναν να συνειδητοποιήσω και να ορίσω εκ νέου τι σημαίνει φυσιολογική και υγιής διατροφική συμπεριφορά, ισορροπημένη διατροφική εκπαίδευση και προαγωγή της σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας, δηλαδή της ολιστικής υγείας του ατόμου.Βιογραφικό


Κατεβάστε το βιογραφικό σε pdf μορφή εδω


Φοίτησε στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Αθήνα). Παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Έλεγχος του στρες και προαγωγή της υγείας» στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Αθήνα). Εκπόνησε τη Διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάρισα) σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη διατροφή, το στρες και την καρδιαγγειακή νόσο. Έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση διατροφικών διαταραχών από την πλευρά του Διαιτολόγου από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών (υπό την αιγίδα του αντίστοιχου Βρετανικού Κέντρου), όπου έχει παρακολουθήσει και άλλα σεμινάρια (ενδεικτικά: «όρια μεταξύ κλινικού και ασθενούς», «ψυχολογικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας»).

Εργάζεται ως Συνεργάτης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΔΘΚΑ Υγεία (Δ/ντής: κ. Χαρίλαος Παππής) με αντικείμενο τη χειρουργική της παχυσαρκίας και παθήσεις του πεπτικού. Εργάζεται, επίσης, ως συνεργάτης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος της «Ογκολογικής Θεραπευτικής Συνεργασίας» (Επικεφαλής: κ. Δέσποινα Κατσώχη, ΔΘΚΑ Υγεία) με αντικείμενο τη διατροφική υποστήριξη ατόμων με καρκίνο που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Επιπλέον, είναι συνεργάτης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (Δ/ντρια κ. Μαρία Τσιάκα), φροντίζοντας διατροφικά και στα πλαίσια της διεπιστημονικής ομάδας άτομα με διατροφικές διαταραχές. Τέλος, είναι υπεύθυνη του Επιστημονικού Κέντρου Σύγχρονης Διαιτολογίας και Διατροφικής υποστήριξης (σε Αθήνα και Λάρισα) με αντικείμενο τη ρύθμιση βάρους, την αντιμετώπιση διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς, τη διά-βίου διατροφική εκπαίδευση και καθοδήγηση, καθώς και τη διατροφική υποστήριξη σε παθολογικές καταστάσεις. 

Έχει συνεργαστεί με το ιδιωτικό Κολλέγιο Aegean Omiros, ως καθηγήτρια του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Διαιτολογίας BSc (Hons) Dietetics.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Μύθοι και αλήθειες στη μείωση του σωματικού βάρους

Αναρτήθηκε:   04 Ιουλ

Η μείωση του σωματικού βάρους και η σταθεροποίησή του αποτελεί για πολλούς ένα μακροχρόνιο και δύσκολο προς επίλυση ζήτημα στη ζωή τους. Η ευρύτατη παροχή πληροφοριών οδηγεί συχνά στο σχηματισμό εντυπώσεων που σε μεγάλο

Kρίση και τροφικές επιλογές

Αναρτήθηκε:   04 Ιουλ

Σύμφωνα με Δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το παρόν προφίλ της διατροφικής κατανάλωσης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μία έντονη τάση για κατανάλωση φαγητού έξω και όχι στο σπίτι

Επηρεάζει το στρες τις διατροφικές μας συνήθειες ;

Αναρτήθηκε:   01 Ιουλ

Τα στρεσογόνα ερεθίσματα στη ζωή μας είναι πολλά, όπως το να προλάβουμε μία προθεσμία, οι υπερβολικές απαιτήσεις στην εργασία

Τηλέφωνο

Τηλ.: 2130228280
Τηλ: 2410 530711
Κιν: 6946 951 976

Διεύθυνση

Κηφισίας 1, Νέο Ηράκλειο, Aθήνα
Πατρόκλου 10, Λάρισα